Pie Jesu

Oslo i dag.
St. Olavs kirken med mamma. Jeg liker kirker. Roen. Følelsen ved å tenne lys for noen som ikke er akkurat her lenger.
Deretter St. Olavs bokhandel. Jeg har rosenkrans, Maria lys, gregoriansk cd og et kort med engel på. Samt Maria bokmerke.
Maria er vakker. Vi skulle trodd på henne, alle sammen.

madonesixte
La vierge de saint-sixte av Raphaël(1483-1520)

Spørsmål om jeg er kristen?
(Ikke ta dette som noen dum preken, og prøv heller ikke og overbevise meg om hvor fjollete kristendommen er. Prøv heller og tenke litt etter selv, så skal du se at du synes det ville vært ganske fint uten nød, sult og drap i verden.)
Jeg vet sannelig ikke. Kriken har ødelagt for mye for en fin religion. Synes ikke du at de ti bud er grunnleggende for et samfunn?
Jesus var en flott kar. Han trasket rundt i sandaler og var snill med alle. Han ga frelse til tiggere, horer og svindlere.
Han døde for våre synder. Eksisterte han? Uten tvil. Var han guds sønn? Jeg tror ikke det.
Hele gudskonseptet er for stort og for merkelig for meg. Jeg kan ikke få meg til å tro at en mann klappet i hendene og laget verden på seks dager, før han satt seg i godstolen og laget et menneske, som senere ble ensomt hvorav han knakk av et ribben (au!) og laget kvinnen. For simpelt.
At det fantes en filosof som het Jesus som var god og ga et fantastisk grunnlag for en fin religion, det er mere begripelig. Men Maria tror jeg på. Om ikke annet enn en energi, en kraft som finnes overalt.
Verden er for vakker til at det ikke eksisterer magi i den.
Dessuten er kvinneskikkelsen, betegnet som en mor, så vanlig i alle religioner, at noe må det være i det.
Uansett religion eller ikke, jeg liker tanken på at noe er der og har litt bedre greie på tingene enn det vi har, og kansje tilogmed hjelper oss litt fremover. Det gjør meg rolig.

Nå har jeg skrevet 'jeg elsker deg' på 18 forskjellige språk på et ark, og er herved på vei ned til guttene for å få en boks svenskecola, prøve å formidle at det kansje finnes andre og mere givende ting her i verden enn tv spill (dere vet da hvertfall grunnen om jeg aldri mer skulle poste et innlegg igjen og plutselig forsvinne) og overlevere et ark med fin skrift som jeg velger å se på som en sjarmerende og kjærlig gjest, enn som noe klissete fjortisstull.
Jeg synes, bare sånn for å ha sagt det, at det å elske skal slutte å bli så fjollete brukt og så bagatelisert. Det er noe stort, og det skal ikke slenges på Nettby meldinger med tusen uttrykksikoner i gjesteboka til gudoghvermann.

Fred

Oppgave til lesere:

Svar  meg, hadde du ikke hørt noe som helst om hvordan jorda gradvis har blitt til; hva hadde din verson av hvorfor solen skinner, gresset er grønnt og årstidene skifter vært? Jeg venter meg fine svar.

5 kommentarer

Ripper's Whore - Nora Alexandra

24.nov.2008 kl.21:25

Flott innlegg. Jeg blir så sinna når folk skal si at de hater kristendom og at det er så teit. Jeg er ikke spesielt religiøs selv, men syns mye av kristendommen, spesielt fra det nye testamentet er vakkert og spennende. Jeg elsker også å være i kirker, spesielt gamle store og mørke kirker.

Marlene

25.nov.2008 kl.08:26

Vakkert innlegg, men, om du kjenner meg rett, kjenner du også mitt absolutt urokkelige syn på kristendommen. Ja, det gamle testamentet har nydelige og fundamentale verdier som det er umulig å si imot. Men uansett hvor flott kristendommen kunne vært, så går det ikke, mye på grunn av hva mennesket har forårsaket gjennom årenes løp. Til og med før Bibelen ble skrevet; mennesker drepte og ødela i Guds navn, i Adams og Abrahams navn, og det er umulig for meg å overse. Kanskje det er mennesket som er roten til problemet, men til denne problemstillingen står min mening fast; kristendom er nok ikke noe for meg. Uansett hvor flotte idealene er, det kan ikke sammenliknes med det som faktisk skjer i verden på grunn av religion, ikke bare kristendom.

Men, ah, så lenge folk er lykkelige med sine tanker og ønsker, og så lenge de behandler andre som de selv ønsker å bli behandlet, så er det ikke min plass å ta det fra dem. Jeg er glad at dine tanker om emnet fyller deg med ro; jeg hadde aldri ønsket noe annet for deg, eller noen andre. <3

Om jeg skal dukke inn i oppgaven din og bli filosofisk... Hmmm. Jeg har siden jeg var barn likt å tenke på verden som en stor snøkule faktisk, og at alt består av vann i en eller annen form. Vann, snø, is, damp. Og lys, som gir farge til alt sammen, siden jeg i tredjeklasse lærte hvordan sol og regn former regnbuen. Egentlig er alt blått og hvitt inni snøkula, men det kom så masse farget lys at det kom grønt og rødt og gult i tillegg. Idyll, heter det vel, om hele verden hadde vært en snøkule.
Om så enn hvor vakkert hverdagslig filosofi er, så er og blir jeg nok en forholdsvis enkel sjel og holder meg heller til TV-spill som fritidsbedriv. Hvor enn hvilken trist person det gjør meg.

Tistel

25.nov.2008 kl.14:26

Marlene, I know :p Men å filosofere rundt dette. Å, herlig. (: Fine verden.

Rosamannen

25.nov.2008 kl.16:53

Solen skinner der oppe fordi noen tente et lys for oss. På samme måten som mamma tente adventslys på morgenen da jeg var liten. Det trodde alltid jeg. Også på vinteren ble den kaldere fordi da var lyset nesten brent ned. Men så skiftet man lys, også ble det lysere igjen. Også er gresset grønt på våren og sommeren fordi gresset får vann på våren når snøen smelter. Mamma sa jo alltid at man må drikke nok vann for å ha det bra og for å leve. Da gjelder vel det gresset også? Slik var verden da jeg var mindre. Så kom dumme naturfagen på skolen og sier at jeg levde i en løgn fordi en gammel tulling (Darwin) lagde en teori som på ingen måte er bevist noe mer enn noen annen forklaring.

Kasiopeia

27.nov.2008 kl.22:52

Ey, jeg var i den kirken på onsdag faktisk. Ligger jo tross alt nesten på skolen min vell og merke - men ja.. Nei, ingen religion - men det viste du nok...

Skriv en ny kommentar

Tistel

Tistel

18, Røyken

Pike, 18 år, Røyken og Ås. Bor med pusekatten Frøya og går på Musikklinjen, 3 året.

Kategorier

Arkiv

hits